In het Nieuws

Digitale Bodegraafse krant

Asha Bruinsma-Soedhoe van stichting Kom-mee-Eten De leden van de Rotary dragen de stichting Kom-mee-Eten een goed hart toe omdat zoveel ouderen daarmee een gezonde maaltijd in een gezellige sfeer kunnen eten.  Zij zijn blij om de stichting op deze manier te kunnen ondersteunen. Rotary Bodegraven laat op deze manier haar betrokkenheid met de gemeenschap zien

De Gouden Hart Winnaars

Hier nog eens alle winnaars op een rij!
Geniet van jullie welverdiende Gouden Hart pakketten.

Corona Kunstproject: Kring van Kracht onthult

13-09-2021
Van de redactie Digitale Bodegraafse Krant


Bodegraven – Maandag 13 september heeft wethouder Odd Wagner van kunst en cultuur van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk samen met kunstenaar Petra Flach het kunstwerkt: Kring van Kracht onthuld.
 

“Al maanden bruist het idee bij kunstenaar Petra Flach (Bodycasting Nederland) om een kunstwerk te maken dat gaat over de kracht en verbinding van mensen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in corona tijd. De afgelopen weken heeft het project concreet vorm gekregen. Er zijn mensen gevonden die dienstbaar zijn geweest in de corona periode. Hun handen zijn middels een afgietsel verwerkt in een Kunstwerk: Kring van Kracht.


Tijdens de onthulling beschreef Petra heel duidelijk haar visie.” Met elkaar en voor elkaar hebben we Corona moeten dragen, onze werkzaamheden anders moeten indelen en daarin hebben we soms ook moeilijke keuzes moeten maken.
 

“We hebben zes geweldige mensen bereid gevonden om deel te nemen aan dit unieke project. Ieder van hen is in het afgelopen corona jaar van betekenis geweest in en voor onze gemeente. We noemen: 
 

Ondernemer: Teun van der Toorn – Visgilde van der Toorn 
Tweemaal getroffen door sluiting van zijn winkel door coronamaatregelen. 

Veiligheid: Co van de Berg – Politieagente in Bodegraven
Inzet voor onze veiligheid en handhaving.

Onderwijs: Ron de Bruin – Directeur basisschool OBS de Venen Reeuwijk
Het onderwijs continueren met zoveel nieuwe uitdagingen.

Zorg: Lydia Saarloos – Wijkzorg Reeuwijk
Handen aan het bed in moeilijke periode waarbij nabijheid soms onmogelijk was.

Geloofsovertuiging: Dries Bakkali Imam Moskee Bodegraven
Steun en toeverlaat voor zijn gemeenschap op afstand en dichtbij, bij uitvaarten.

Vrijwilliger: Asha Bruinsma Soedhoe
Koken in de coronaperiode voor eenzame ouderen (80 maaltijden per dag).


Zij staan allen symbool voor al die “andere mensen” in Bodegraven-Reeuwijk die ieder op een eigen manier zijn getroffen of te maken hebben gehad met corona. De zes deelnemers symboliseren alle schakels (alle dragende handen) die zich gedurende corona (en nog steeds) hebben ingezet.” aldus kunstenaar Petra Flach. 
 

Met dit beeld wil Petra laten zien dat corona ons er niet onder heeft gekregen en dat we met elkaar ook weer positief vooruit moeten kijken. Dat is te zien aan de cirkel van handen die vooruitwijzen in het kunstwerk.
 

De samenwerking
Dit mooie lokale project kon alleen gerealiseerd worden door krachten te bundelen. De samenwerking met Danny de Vries bestond uit het vinden van de juiste deelnemers en het digitaal vastleggen van het proces. Tevens is er samengewerkt met het Groene Hart Huys (dat Kunst en Historie samenbrengt in de gemeente). Voorzitter Peter Blanken is vanaf het begin enorm enthousiast geweest over het project en de verbinding: “dit mooie project brengt zoveel samen”. 

Kunstroute en bestemming

In het weekend van 18 en 19 september is er een Kunstroute in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Het kunstwerk is dan voor iedereen toegankelijk en te aanschouwen in de Galerie van Petra Flach en Bodycasting Nederland. Enkele weken daarna zal het overhandigd worden aan de burgemeester bij de opening van het Groene Hart Huys, aan de gemeente.


Geen subsidie meer vanuit gemeente voor Stichting Kom Mee Eten: einde nabij?

Gemeente Bodegraven stopt subsidie maaltijdservice voor ouderen in Rijngaarde. Vrnl. Sjaak van Wensveen, dochter Wilma en Wim Groot.
Gemeente Bodegraven stopt subsidie maaltijdservice voor ouderen in Rijngaarde. Vrnl. Sjaak van Wensveen, dochter Wilma en Wim Groot. © Merel Klijzing

Het is gezellig in Bodegraven, als aan het begin van de middag soep, bloemkool en stoofvlees geserveerd wordt. Ouderen krijgen zo niet alleen een goede maaltijd, maar onttrekken zich ook even uit de eenzaamheid. Hoe lang er nog gegeten kan worden bij de Stichting Kom Mee Eten is de vraag: de gemeente Bodegraven-Reeuwijk levert geen bijdrage meer om het pand deels te financieren.

,,Witlof, met ham en kaas erdoorheen gerold. Ik vergeet het nooit.” Sjaak van Wensveen (75) weet nog goed wat hij een paar jaar geleden kreeg voorgeschoteld, toen hij voor het eerst aanschoof bij Stichting Kom Mee Eten. ,,Het was zo lekker, dat ik meteen tegen mijn vrouw zei: wij gaan nooit meer koken.”

Vanaf dat moment hebben ouderen in Rijngaarde, een wooncomplex voor senioren, iedere dag een gezamenlijk eetmoment met elkaar. De ChristenUnie en de VVD hebben dan al een motie ingediend om de stichting tegemoet te komen. ,,Die is toen met 22 stemmen aangenomen. Ze zouden voor de komende twee jaar de helft van onze huur betalen.”

Er worden miljoenen gepompt in het Evertshuis, maar hier worden de ouderen vergeten.
Wilma van Wensveen, Startte een petitie voor Stichting Kom Mee Eten

Vijftienduizend euro

Die tijd is nu voorbij en de huur van vijftienduizend euro komt nu volledig op het bord van de stichting zelf te liggen. Oneerlijk, vindt Wilma, de dochter van Sjaak. Zij startte een petitie. ,,Er worden miljoenen gepompt in het Evertshuis, maar hier worden de ouderen vergeten. Bovendien worden de keuken en de zaal anders toch niet gebruikt.”

Voor Asha Bruinsma-Soedhoe is het een bittere pil. Zij startte alles op en is meer dan geliefd onder de ouderen. ,,Ik maak mij zorgen dat we moeten stoppen”, zegt ze. Iedere dag sjouwt ze met grote boodschappentassen naar de keuken. Dat ze het zo leuk zou vinden, had ze nooit kunnen bedenken. ,,Ik werkte als manager bij de KPN met young professionals. Toen dit aangeboden werd, dacht ik: wat moet ik met die oude zeurpieten?”

We hebben maar een klein buffertje. Dit is niet lang vol te houden.Asha Bruinsma-Soedhoe, Oprichtster Stichting Kom Mee Eten

Foto: ® Merel Klijzing (AD Alphen)

Buffertje

Inmiddels kan ze niet meer zonder deze oude zeurpieten. En zij kunnen al helemaal niet zonder haar. ,,We worden nu op onze reserves aangesproken. We hebben maar een klein buffertje. Dit is niet lang vol te houden.” Wilma haakt meteen aan: ,,Mijn vader zou ontroostbaar zijn.” Kort daarvoor vertelde Sjaak nog dat hij laatst op de weegschaal ging staan, en dacht: oeps. ,,Die pijl kroop steeds meer naar de honderd toe. Maar ja, waarom zou ik mijzelf gaan pijnigen? Dit is mijn leukste moment van de dag. Asha maakt het heerlijkste eten. Ik kijk altijd uit naar twaalf uur. De gemeente moet wat meer aan de ouderen denken, want dit wil ik niet missen.”

Het was de stichting van tevoren bekend dat het om slechts twee jaar subsidie zou gaan
(Robert Scholten, Woordvoerder gemeente Bodegraven-Reeuwijk)

Woordvoerder Robert Scholten van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk reageert op de kwestie. ,,Het ging destijds om een tweejarige subsidie om tot financieel zelfstandig opereren te komen en de doelgroep waar deze stichting zich op richt actief te kunnen informeren. Het was de stichting dus van tevoren bekend dat het om slechts twee jaar subsidie zou gaan. Het is altijd mogelijk om met de gemeente het gesprek aan te gaan over dit onderwerp.”

AOW’tje

De vervallen subsidie betekent voor de senioren dat zij meer moeten betalen voor hun maaltijd: negen euro, voorheen anderhalve euro goedkoper. ,,Sommigen zullen zeggen: ik heb alleen een AOW’tje, van mij hoeft het niet meer. Maar er zijn er hier ook zat die nit eens meer kunnen koken. Dan moeten zij dat nu ineens weer allemaal zelf doen”, zegt Wim Groot. Hij geniet vijf dagen per week van de lekkernijen van Asha. Wie de grootste eter is in de zaal? Sjaak. Hij houdt van ‘mevrouw Bruinsma-Soedhee’.

,,Dat is een goudvinkje. Als je aan haar komt, kom je aan ons. Zij heeft dit allemaal opgezet. Zonder haar zat ik nu in mijn eentje op mijn kamer te pruimen. Ik hoop toch zo dat deze gezelligheid mij hier niet wordt ontnomen.”

Bron: AD Alphen door Jan Bogaards 04-08-21, 21:37

Eerder dit jaar maakten Rebonieuws een video- reportage over deze mooie stichting.

Samen eten, elkaar ontmoeten en een praatje op afstand

Iedereen is welkom bij Kom Mee Eten voor een warme maaltijd en gezelligheid

Asha Bruinsma-Soedhoe begon in 2015 met Kom Mee Eten in dienstencentrum Rijngaarde Van maandag tot en met vrijdag wordt er door een groot aantal vrijwilligers met liefde een gezonde maaltijd bereid.
Toch staat het initiatief onder druk en niet alleen door corona.

16-11-2020 Digitale Bodegraafse Krant

 Het kan en mag, ook nu met verscherpte maatregelen tegen corona 

Bodegraven – Samen eten, gezelligheid en aandacht, juist in deze corona tijd is het zeer belangrijk voor de (dementerende) ouderen om elkaar te ontmoeten. Met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen en streng toezicht op de naleving kunnen enkele activiteiten in het kader van dagbesteding door gaan, ook het samen tafelen van Kom-mee-eten.
 

Bij binnenkomst en vertrek zijn mondkapjes verplicht, de handen worden gedesinfecteerd, de gezondheid check gedaan en pas aan tafel mogen de mondkapjes af. Er is een ruime tafelschikking met minder plaatsen dan gebruikelijk en er zijn minder helpende vrijwilligers in de zaal die met alle liefde wat harder lopen. De ruimte wordt dagelijks voor en achteraf goed geventileerd en na de maaltijd van Kom-mee-Eten worden alle tafels en stoelen schoongemaakt. We merken dat gasten die nu thuis blijven uit angst voor besmetting of dat doen op advies van anderen, slechter zijn gaan eten. De borden gaan niet meer leeg, de lust is weg. En juist nu is goed eten van groot belang om gezond te blijven en weerstand op te bouwen.
Alle sociale omgang is veranderd en zonder aandacht worden eenzamen nog eenzamer
Kom-mee-eten en SAM doen er daarom alles aan om ouderen uit huis en aan tafel te krijgen voor een vers bereide warme maaltijd en voor dagbestedingsactiviteiten. Niet meer in open setting, maar alles op afspraak en inschrijving en conform strikte richtlijnen. Nederland hoeft sociaal niet op slot sprak de minister en daar maken we met elkaar werk van, ook al realiseren bezoekers en de organisaties zich dat besmetting een risico is, door ontmoetingen buiten de deur. Er is een zorgvuldige afweging gemaakt en ook voorgelegd aan de veiligheidsregio. Voorzichtigheid is en blijft geboden, maar beter om kwetsbare ouderen niet nog kwetsbaarder te maken door hen de gezelligheid van een gezamenlijke maaltijd en andere ontmoetingsactiviteiten te ontnemen.
 

Kom-mee-Eten kookt onder strikte voorwaarden en corona maatregelen voor de ouderen. De maaltijd is een ontmoeting waarbij samen wordt gegeten. Juist in deze corona periode die lang duurt, is het belangrijk om er voor elkaar te zijn en naar elkaar om te kijken en zorg te leveren die daar bij past. We voelen ons aan de ouderen verplicht.
Wij doen ons uiterste best om goed uit te leggen hoe het mag en kan en waarom het moet.


Voor vragen staan wij altijd open.


Kom-mee-eten info@kom-mee-eten.nl  0653102893
SAM info@samwelzijn.nl 0172 614500

Nieuws


Dank aan alle lieve vrijwilligers die zich al ruim 5 jaar inzetten voor de Stichting, dank aan alle gasten die niet willen dat wij moeten stoppen en sommigen al meer dan 5 jaar van onze maaltijden genieten, dank aan de Digitale Bodegraafse krant voor het wekelijks plaatsen van het menu en dank aan iedereen die de stichting een warm hart toedraagt.