Stichting Kom mee Eten bestaat 8 jaar
19-09-2023
Van de redactie Digitale Bodegraafse krant
Bodegraven – In een wereld die vaak draait om haast en technologie, zijn er nog steeds lichtpuntjes van warmte en menselijkheid te vinden. Een van die lichtpuntjes is Stichting Kom mee Eten, die onlangs haar achtste verjaardag vierde. Al acht jaar lang bereidt deze stichting met liefde maaltijden voor ouderen in Bodegraven, en het lijkt erop dat ze nog vele jaren vol smaak en hartelijkheid voor ons in petto hebben.
Stichting Kom-mee-Eten, opgericht in 2015, heeft als missie om ouderen in Bodegraven een heerlijke maaltijd te bieden, maar nog belangrijker, ook gezelligheid en vrolijkheid. Vijf dagen per week openen ze hun keuken om ouderen te verwelkomen voor een warme maaltijd, geserveerd met een grote dosis vriendelijkheid en aandacht.
Een van de stralende sterren van Stichting Kom mee Eten is Asha, de keukenprinses. Met haar passie voor koken en haar warme persoonlijkheid heeft Asha de harten van velen in Bodegraven veroverd. Maar haar recente ontmoeting met de kaaskoningin en haar hofdames was een hoogtepunt dat ze niet snel zal vergeten. Een prachtige foto toont Asha stralend naast de kaaskoningin, een symbool van de verbinding en vreugde die deze stichting brengt.
Asha is niet de enige held in dit verhaal. Het succes van Stichting Kom mee Eten is te danken aan een team van fantastische vrijwilligers die dag in dag uit klaarstaan om de ouderen van Bodegraven te verwennen. Ze zijn toegewijd aan hun missie en begrijpen het belang van een goede maaltijd, maar ook van een luisterend oor en een glimlach.
Acht jaar van onvermoeibare inzet en toewijding hebben Stichting Kom mee Eten gemaakt tot wat het vandaag is: een baken van warmte en welzijn voor de ouderen in Bodegraven. Het is een plek waar ouderen niet alleen samenkomen voor een maaltijd, maar ook voor vriendschap en gemeenschap. De stichting heeft vele harten verwarmd en levens verrijkt, en ze hopen dit nog vele jaren te blijven doen.
Surinaamse koekjes bakken mat Asha
Feest Feest Feest. Vandaag, dinsdag 4 april, is onze allerliefste Lex 100 jaar geworden.
Feest Feest Feest. Vandaag, dinsdag 4 april, is onze allerliefste Lex 100 jaar geworden. Maar het feest begon al op zondag 2 april met familie, vrienden en kennissen. Maandag 3 april ging het feesten nog door en werd gevierd bij Stichting Kom-mee-Eten. Want wij hadden Lex, toen nog 99 jaar, gezegd dat zij hoe dan ook haar 100ste verjaardag met ons en bij ons moest vieren. En haar reactie op z’n Lex “Ik doe mijn best”. En wat hebben wij er een feest van gemaakt. En in het kader van recycling, de slingers en ballonnen van de vorige dag hergebruikt in de zaal. Wat een gezelligheid is het geworden. Met een kleine, maar o zo lieve delegatie van 5 kinderen en een juf van de Willibrord werd Lex hartelijk ontvangen en uit volle borst toegezongen door het kinder ontvangst- committee. Het “lang zal zij leven” was hartverwarmend.
De kinderen hadden een heel mooi cadeautje meegenomen voor onze 100 jarige. zij hadden dat zelf gemaakt en een grote bos bloemen. En toen nog een verrassing. Onze nieuwe burgemeester Michiel Grauss, kwam Lex persoonlijk feliciteren en heeft samen met Lex, haar familie en onze andere gasten meegegeten en een mooie toespraak gehouden. De kindjes mochten het toetje, de overheerlijke taart, uitdelen. En zij namen hun taak heel serieus.
En zij mochten de hand van onze 100-jarige even aanraken en vergelijken met hun eigen handjes. En Lex zou Lex niet zijn als zij ook niet even de ambtsketen van onze burgemeester van dichtbij wilde zien en vasthouden. En haar reactie: “wat zwaar, heb ik in geen honderd jaar een ambtsketting vast mogen houden”. De humor van onze gasten, daar heb ik 100 jaar voor nodig om het allemaal te beschrijven.
Kijk op Bodegraven-Reeuwijk: di 6 dec
/
Leerlingenraad Willibrord biedt stichting Kom Mee Eten cheque aan.
BODEGRAVEN – Ieder jaar kiezen de leerlingen van de leerlingenraad van de basisschool Willibrord goede doelen waarvoor de school geld wil inzamelen. In het afgelopen jaar waren KIKA en Stichting ‘Kom Mee Eten’ de goede doelen.
De school kiest goede doelen vanuit de kernwaarden: zorgzaamheid, respect en verbondenheid van groot belang. Daarom willen de leerlingen ook zorgen voor de mensen in de buurt en ook in de samenleving.
Kom Mee Eten
Tijdens een overleg met de leerlingenraad heeft mevrouw Asha verteld over de stichting Kom Mee Eten. Ze heeft uitgelegd dat dankzij dit initiatief alle mensen die dat willen voor een redelijk bedrag een heerlijke maaltijd kunnen eten. Ook heel belangrijk is dat je samen met anderen kan genieten van de maaltijd.
Stichting Kom Mee Eten ontvangt vanaf dit jaar geen subsidie meer van de gemeente. Zij kunnen niet zonder extra inkomsten, omdat door de stijging van energieprijzen, boodschappen, de bereiding van de maaltijd, de vergoeding voor de vrijwilligers de maaltijd en het samen eten nog nauwelijks te betalen is. De Willibrord heeft dan ook grote bewondering voor mevrouw Asha en haar team en erkennen het belang van samen eten van een goede maaltijd. Alle leerlingen hebben met een sponsorloop en eigen klassenacties geld ingezameld.
Cheque
Op vrijdag 2 december zijn de leerlingenraad met juf Brigitte en juf Wil naar Rijngaarde gegaan om de cheque te overhandigen. Nadat ze allemaal (jong en oud) een heerlijke soep hadden gegeten, werd de cheque overhandigd. Asha en haar team zijn dolblij met het geld. Kom Mee Eten ontvangt 7000 euro van de leerlingen van de Willibrordschool.
Asha Bruinsma-Soedhoe van stichting Kom-mee-Eten De leden van de Rotary dragen de stichting Kom-mee-Eten een goed hart toe omdat zoveel ouderen daarmee een gezonde maaltijd in een gezellige sfeer kunnen eten. Zij zijn blij om de stichting op deze manier te kunnen ondersteunen. Rotary Bodegraven laat op deze manier haar betrokkenheid met de gemeenschap zien
De Gouden Hart Winnaars
Geniet van jullie welverdiende Gouden Hart pakketten.
Corona Kunstproject: Kring van Kracht onthult
13-09-2021
Van de redactie Digitale Bodegraafse Krant
Bodegraven – Maandag 13 september heeft wethouder Odd Wagner van kunst en cultuur van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk samen met kunstenaar Petra Flach het kunstwerkt: Kring van Kracht onthuld.
“Al maanden bruist het idee bij kunstenaar Petra Flach (Bodycasting Nederland) om een kunstwerk te maken dat gaat over de kracht en verbinding van mensen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in corona tijd. De afgelopen weken heeft het project concreet vorm gekregen. Er zijn mensen gevonden die dienstbaar zijn geweest in de corona periode. Hun handen zijn middels een afgietsel verwerkt in een Kunstwerk: Kring van Kracht.
Tijdens de onthulling beschreef Petra heel duidelijk haar visie.” Met elkaar en voor elkaar hebben we Corona moeten dragen, onze werkzaamheden anders moeten indelen en daarin hebben we soms ook moeilijke keuzes moeten maken.
“We hebben zes geweldige mensen bereid gevonden om deel te nemen aan dit unieke project. Ieder van hen is in het afgelopen corona jaar van betekenis geweest in en voor onze gemeente. We noemen:
Ondernemer: Teun van der Toorn – Visgilde van der Toorn
Tweemaal getroffen door sluiting van zijn winkel door coronamaatregelen.
Veiligheid: Co van de Berg – Politieagente in Bodegraven
Inzet voor onze veiligheid en handhaving.
Onderwijs: Ron de Bruin – Directeur basisschool OBS de Venen Reeuwijk
Het onderwijs continueren met zoveel nieuwe uitdagingen.
Zorg: Lydia Saarloos – Wijkzorg Reeuwijk
Handen aan het bed in moeilijke periode waarbij nabijheid soms onmogelijk was.
Geloofsovertuiging: Dries Bakkali Imam Moskee Bodegraven
Steun en toeverlaat voor zijn gemeenschap op afstand en dichtbij, bij uitvaarten.
Vrijwilliger: Asha Bruinsma Soedhoe
Koken in de coronaperiode voor eenzame ouderen (80 maaltijden per dag).
Zij staan allen symbool voor al die “andere mensen” in Bodegraven-Reeuwijk die ieder op een eigen manier zijn getroffen of te maken hebben gehad met corona. De zes deelnemers symboliseren alle schakels (alle dragende handen) die zich gedurende corona (en nog steeds) hebben ingezet.” aldus kunstenaar Petra Flach.
Met dit beeld wil Petra laten zien dat corona ons er niet onder heeft gekregen en dat we met elkaar ook weer positief vooruit moeten kijken. Dat is te zien aan de cirkel van handen die vooruitwijzen in het kunstwerk.
De samenwerking
Dit mooie lokale project kon alleen gerealiseerd worden door krachten te bundelen. De samenwerking met Danny de Vries bestond uit het vinden van de juiste deelnemers en het digitaal vastleggen van het proces. Tevens is er samengewerkt met het Groene Hart Huys (dat Kunst en Historie samenbrengt in de gemeente). Voorzitter Peter Blanken is vanaf het begin enorm enthousiast geweest over het project en de verbinding: “dit mooie project brengt zoveel samen”.
Kunstroute en bestemming
In het weekend van 18 en 19 september is er een Kunstroute in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Het kunstwerk is dan voor iedereen toegankelijk en te aanschouwen in de Galerie van Petra Flach en Bodycasting Nederland. Enkele weken daarna zal het overhandigd worden aan de burgemeester bij de opening van het Groene Hart Huys, aan de gemeente.
Geen subsidie meer vanuit gemeente voor Stichting Kom Mee Eten: einde nabij?
Het is gezellig in Bodegraven, als aan het begin van de middag soep, bloemkool en stoofvlees geserveerd wordt. Ouderen krijgen zo niet alleen een goede maaltijd, maar onttrekken zich ook even uit de eenzaamheid. Hoe lang er nog gegeten kan worden bij de Stichting Kom Mee Eten is de vraag: de gemeente Bodegraven-Reeuwijk levert geen bijdrage meer om het pand deels te financieren.
,,Witlof, met ham en kaas erdoorheen gerold. Ik vergeet het nooit.” Sjaak van Wensveen (75) weet nog goed wat hij een paar jaar geleden kreeg voorgeschoteld, toen hij voor het eerst aanschoof bij Stichting Kom Mee Eten. ,,Het was zo lekker, dat ik meteen tegen mijn vrouw zei: wij gaan nooit meer koken.”
Vanaf dat moment hebben ouderen in Rijngaarde, een wooncomplex voor senioren, iedere dag een gezamenlijk eetmoment met elkaar. De ChristenUnie en de VVD hebben dan al een motie ingediend om de stichting tegemoet te komen. ,,Die is toen met 22 stemmen aangenomen. Ze zouden voor de komende twee jaar de helft van onze huur betalen.”
Er worden miljoenen gepompt in het Evertshuis, maar hier worden de ouderen vergeten.
Wilma van Wensveen, Startte een petitie voor Stichting Kom Mee Eten
Vijftienduizend euro
Die tijd is nu voorbij en de huur van vijftienduizend euro komt nu volledig op het bord van de stichting zelf te liggen. Oneerlijk, vindt Wilma, de dochter van Sjaak. Zij startte een petitie. ,,Er worden miljoenen gepompt in het Evertshuis, maar hier worden de ouderen vergeten. Bovendien worden de keuken en de zaal anders toch niet gebruikt.”
Voor Asha Bruinsma-Soedhoe is het een bittere pil. Zij startte alles op en is meer dan geliefd onder de ouderen. ,,Ik maak mij zorgen dat we moeten stoppen”, zegt ze. Iedere dag sjouwt ze met grote boodschappentassen naar de keuken. Dat ze het zo leuk zou vinden, had ze nooit kunnen bedenken. ,,Ik werkte als manager bij de KPN met young professionals. Toen dit aangeboden werd, dacht ik: wat moet ik met die oude zeurpieten?”
We hebben maar een klein buffertje. Dit is niet lang vol te houden.Asha Bruinsma-Soedhoe, Oprichtster Stichting Kom Mee Eten
Buffertje
Inmiddels kan ze niet meer zonder deze oude zeurpieten. En zij kunnen al helemaal niet zonder haar. ,,We worden nu op onze reserves aangesproken. We hebben maar een klein buffertje. Dit is niet lang vol te houden.” Wilma haakt meteen aan: ,,Mijn vader zou ontroostbaar zijn.” Kort daarvoor vertelde Sjaak nog dat hij laatst op de weegschaal ging staan, en dacht: oeps. ,,Die pijl kroop steeds meer naar de honderd toe. Maar ja, waarom zou ik mijzelf gaan pijnigen? Dit is mijn leukste moment van de dag. Asha maakt het heerlijkste eten. Ik kijk altijd uit naar twaalf uur. De gemeente moet wat meer aan de ouderen denken, want dit wil ik niet missen.”
Het was de stichting van tevoren bekend dat het om slechts twee jaar subsidie zou gaan
(Robert Scholten, Woordvoerder gemeente Bodegraven-Reeuwijk)
Woordvoerder Robert Scholten van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk reageert op de kwestie. ,,Het ging destijds om een tweejarige subsidie om tot financieel zelfstandig opereren te komen en de doelgroep waar deze stichting zich op richt actief te kunnen informeren. Het was de stichting dus van tevoren bekend dat het om slechts twee jaar subsidie zou gaan. Het is altijd mogelijk om met de gemeente het gesprek aan te gaan over dit onderwerp.”
AOW’tje
De vervallen subsidie betekent voor de senioren dat zij meer moeten betalen voor hun maaltijd: negen euro, voorheen anderhalve euro goedkoper. ,,Sommigen zullen zeggen: ik heb alleen een AOW’tje, van mij hoeft het niet meer. Maar er zijn er hier ook zat die nit eens meer kunnen koken. Dan moeten zij dat nu ineens weer allemaal zelf doen”, zegt Wim Groot. Hij geniet vijf dagen per week van de lekkernijen van Asha. Wie de grootste eter is in de zaal? Sjaak. Hij houdt van ‘mevrouw Bruinsma-Soedhee’.
,,Dat is een goudvinkje. Als je aan haar komt, kom je aan ons. Zij heeft dit allemaal opgezet. Zonder haar zat ik nu in mijn eentje op mijn kamer te pruimen. Ik hoop toch zo dat deze gezelligheid mij hier niet wordt ontnomen.”
Bron: AD Alphen door Jan Bogaards 04-08-21, 21:37
Samen eten, elkaar ontmoeten en een praatje op afstand
Asha Bruinsma-Soedhoe begon in 2015 met Kom Mee Eten in dienstencentrum Rijngaarde Van maandag tot en met vrijdag wordt er door een groot aantal vrijwilligers met liefde een gezonde maaltijd bereid.
Toch staat het initiatief onder druk en niet alleen door corona.
16-11-2020 Digitale Bodegraafse Krant
Het kan en mag, ook nu met verscherpte maatregelen tegen corona
Bodegraven – Samen eten, gezelligheid en aandacht, juist in deze corona tijd is het zeer belangrijk voor de (dementerende) ouderen om elkaar te ontmoeten. Met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen en streng toezicht op de naleving kunnen enkele activiteiten in het kader van dagbesteding door gaan, ook het samen tafelen van Kom-mee-eten.
Bij binnenkomst en vertrek zijn mondkapjes verplicht, de handen worden gedesinfecteerd, de gezondheid check gedaan en pas aan tafel mogen de mondkapjes af. Er is een ruime tafelschikking met minder plaatsen dan gebruikelijk en er zijn minder helpende vrijwilligers in de zaal die met alle liefde wat harder lopen. De ruimte wordt dagelijks voor en achteraf goed geventileerd en na de maaltijd van Kom-mee-Eten worden alle tafels en stoelen schoongemaakt. We merken dat gasten die nu thuis blijven uit angst voor besmetting of dat doen op advies van anderen, slechter zijn gaan eten. De borden gaan niet meer leeg, de lust is weg. En juist nu is goed eten van groot belang om gezond te blijven en weerstand op te bouwen.
Alle sociale omgang is veranderd en zonder aandacht worden eenzamen nog eenzamer
Kom-mee-eten en SAM doen er daarom alles aan om ouderen uit huis en aan tafel te krijgen voor een vers bereide warme maaltijd en voor dagbestedingsactiviteiten. Niet meer in open setting, maar alles op afspraak en inschrijving en conform strikte richtlijnen. Nederland hoeft sociaal niet op slot sprak de minister en daar maken we met elkaar werk van, ook al realiseren bezoekers en de organisaties zich dat besmetting een risico is, door ontmoetingen buiten de deur. Er is een zorgvuldige afweging gemaakt en ook voorgelegd aan de veiligheidsregio. Voorzichtigheid is en blijft geboden, maar beter om kwetsbare ouderen niet nog kwetsbaarder te maken door hen de gezelligheid van een gezamenlijke maaltijd en andere ontmoetingsactiviteiten te ontnemen.
Kom-mee-Eten kookt onder strikte voorwaarden en corona maatregelen voor de ouderen. De maaltijd is een ontmoeting waarbij samen wordt gegeten. Juist in deze corona periode die lang duurt, is het belangrijk om er voor elkaar te zijn en naar elkaar om te kijken en zorg te leveren die daar bij past. We voelen ons aan de ouderen verplicht.
Wij doen ons uiterste best om goed uit te leggen hoe het mag en kan en waarom het moet.
Voor vragen staan wij altijd open.
Kom-mee-eten info@kom-mee-eten.nl 0653102893
SAM info@samwelzijn.nl 0172 614500
Nieuws
Dank aan alle lieve vrijwilligers die zich al ruim 5 jaar inzetten voor de Stichting, dank aan alle gasten die niet willen dat wij moeten stoppen en sommigen al meer dan 5 jaar van onze maaltijden genieten, dank aan de Digitale Bodegraafse krant voor het wekelijks plaatsen van het menu en dank aan iedereen die de stichting een warm hart toedraagt.